19 Şubat 2015 Perşembe

Yazılım Sektörüne Yeni Başlayanların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar!

     Arkadaşlar uzun zaman olmuştu bir şeyler karalamayı başlığımızın 5. maddesini karalamanın vakti gelmiş. Arkadaşımın isteği üzerine 5ten başlıyoruz. Bunlar benim kısa zamanda gördüğüm ve dikkate aldığım noktalar işinize yarayacağını umuyorum. Yazılım sektörüne yeni başlayanlar için bir şeyler karalayacağımızı söylemiştik bunların başında daha yeni sektöre giren öğrenci arkadaşlarımız için gelsin.
     Arkadaşlar şuanda daha yolun çok başındasınız biliyorum öğrencilik hayatı çok güzel bunu en güzel şekilde yaşayan öğrencilerden biri olmuşumdur.
     Fakat öğrencilikte bir yerekadar olmalı bilgisayar müh. veya yazılım okuyan arkadaşlarıma en azından son iki yıllarında proje bazlı olarak çalışmalarını öneriyorum. Son iki yılda yazılımın hangi tarafında yer alcağınızı kestirmeniz gerçekten de zor olabilir ama bir yerlerden başlamak yola girmek gerekir.Bu yolda yürüyecek seniz ve bu yoldan hayatınızı geçindirmeyi düşünüyorsanız sevdiğim birinin bana dediği gibi "Parmak klavyeye deyecek." evet doğru söz. Hocalarımız anlatmıyor diye üzülmeyin internette yeterince kaynak mevcut kendinize güvenin yeter.
     Son iki yılınızda yaptığınız projeleriniz sizin gelecek yıllarda neler yapabileceğinizi ve bu yolda daha hızlı adımlarla yürüyebilmenizi sağlayacaktır. Evet birde staj olayları var arkadaşlar stajlarınızı kendiniz isteyerek yapmanız her şeyden daha önemlidir. Kurumsal olmuş veya olmamış(tabi ki bazı şirketleri ayrı bir kenarda tutuyoruz) çok ta önemli değil önemli olan sizin neler yapacağınızdır. Staj sırasında soru sormaktan görev almaktan hiç mi hiç çekinmeyin.( soru konusunda ben tam olarak bunu yapamamıştım) Sorun araştırmalar yapıp kafanıza takılan her şeyi sorun kimse size sormadan bir şeyler anlatmaz hatta ki sorduğunuz zaman dahi karşınıza bildiklerini paylaşmayan insanlar çıkacaktır. Aldırmayın böyle insanlar her yerde var siz sadece işinize konsantre olun ve yapmanız gerekenleri yapın.Göreceksiniz bir yerden sonra işler yoluna girecektir bir kaç ay sabret ve çalış. Ama öyle bir iki ay ile pes etmek yok!
     Öğrencilik hayatımda iyi ki yapmışım dediğim olayların başında erasmus var yapabiliyorsanız bence yapın sizlere çok önemli deneyimler kazandıracaktır.(Teknik açıdan çok fazla bir şey beklemeyin)
    Eveet şimdi geldik erkek arkadaşlar için dananın kuyruğunun koptuğu noktaya. Arkadaşlar askerlik bildiğimiz üzere sıkıntılı bir mevzudur sizlere tavsiyem ya kararlı ve planlı bir şekilde erteletin yada mezun olduğunuz zaman hemen askerlik işini aradan çıkarın. Unutmayın eğer ki planlı bir şekilde ertelemezseniz bu her zaman önünüzde ki bir engel olacaktır.
     Simdi de son olarak sektörde işe yeni başlayan arkadaşlara bir kaç önerimiz olacak. Arkadaşlar açıkçası hangi üniversiteden hangi puanla mezun olduğunuzun sektörde pek bi önemi yok. Adamlar iş yapan eleman arıyorlar. Proje bazlı çalışan takıma uyum sağlayabilen verilen projeleri zamanında bitirebilen ve daha önemlisi kendini geliştirebilen kişileri tercih ediyorlar.Benim size önerim öncelikle yeni işe başlıyorsanız eğer PM(project manager/proje yöneticiniz) sizin çok fazla bir şey bilmediğinizin veya ne kadar bildiğinizin farkında olacaktır, fakat sizden yinede kendinizi geliştirmeniz için ve proje için güzel şeyler isteyebilir. Burada yapmanız gereken araştırmak ve sizin üstünüzde yer alan arkadaşlarınıza veya PM danışmak olacaktır. Dediğim gibi unutmayın  SORU SORMAKTA çekinmek yok! Eğer ki işe yeni başlayan arkadaşlarınızda varsa onlarla birlikte aktif bir çalışma yürütün.
     Kendinizi belli bir konuda uzmanlaştırır iken aynı zamanda başka konular da da hobiler edinin her zaman makaleler ve kitaplar okuyun aynı zamanda blogları ve güzel sayfalarıda takip ediniz. Özellikle internetteki WEBINERleri kaçırmadan izleyin. Bunlar sizleri daha profesyonel adımlarla ilerlemeniz de yardımcı olacaktır.
https://www.khanacademy.org/contribute
https://www.udemy.com/
https://www.acikakademi.com/portal/default.aspx
https://muratbaseren.wordpress.com/tag/murat-baseren/
http://www.buraksenyurt.com/
    Unutmayın ki bir işe inanmak yarısı başlamakta diğer yarısıdır. Evet bize de bir şey kalmıyor bundan sonra :) Umarım keyif almışsınızdır hoşçakalın :)
                                                                                                                             Şahin YARAL
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder