9 Şubat 2015 Pazartesi

TFS(Team Foundation Server) Nedir?



Team Foundation Server, daha çok kurumsal projeler için tasarlanmış, projede çalışan takım arkadaşlarının iletişimi ve işin işleyişini izleme açısından aynı zamanda her bir personelin yönetimi, çalışmasını performansını görebilmemizi sağlayan Microsoft ürünüdür.
Asıl amacı işbirliğini saplamak ve ürün gelişimini kolaylaştırmaktır. Tfs ile birlikte ortak serverda tutulan projeye tüm proje çalışanları erişebilir ve projenin kendisine ait olan kısmını geliştirip tekrardan server a yükleyip diğer personellerinde bu gelişmeden yararlanmasını sağlayabilir. Bu sayede projemizi her zaman düzenli ve güncel olarak tutabiliriz. Herhangi bir patlama sonucunda istediğimiz versiyonumuza geri dönüş yapabiliriz.
 ‘Get Latest Version’ dediğimiz de server üzerindeki projenin o anki versiyonunu kendi bilgisayarımıza almış oluyoruz.
Kendi dosyamızda çalıştığımız zaman ‘Check Out’ olarak istediğimiz değişiklikleri yapabiliriz. Daha sonradan yaptığımız bu değişiklikleri de ‘Check In’ diyerek server a yükleme yaparız böylece diğer takım arkadaşlarımızda bizim değişikliklerimizi almış olacaktır.
‘Check Out’ olan dosyaya sadece o an kullanan arkadaş erişim sağlayabilir yani diğer bir deyişle dosyamız onda kilitli kalmış olur.
‘Merge’ işlemi tfs de en dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Genel olarak tfs bunu kendisi yapmaktadır fakat bazı durumlarda bize ihtiyacı vardır. Projenin bir dosyasını ‘Check Out’ yaptığımız zaman eğer yeni bir şey eklemek istersek bu sağlıklı bir ‘Merge’ açısından sıkıntılı durumdur. Bu durumda biz dosyamıza ekleme yapmadan ‘Check In’ dememiz gerekmektedir. Yani bu durumu diğer takım arkadaşlarımıza kendimiz söylemeliyiz.
Özellikleri:
·         Versiyon Kontrolü
·         Proje yönetimi
·         İş zekası ve raporlama
.    Web erişimi

          Ayrıca tfs proje üzerinde yaptığımız tüm değişiklikleri kayıt altına alınmaktadır. Hangi personel hangi dosyada çalışmış, ne zaman çalışmış, ne kadar değişik yapmış, ne kadar süre harcamış gibi bilgiler de vermektedir.

Team Foundation Server Üç Katmandan Oluşur
·         İstemci katmanı
·         Uygulama katmanı
·         Veri katmanı


  • İstemci katmanı: 
         Web servislerini kullanarak kullanıcıdan gelen isteklere cevap veren katmandır. Team Explorer, Microsoft Office uzantıları,3. Parti araçlar bu katmanda yer alır. 
  • Uygulama katmanı: 
         Veri katmanı ile istemci katmanı arasındaki bağlantıyı sağlayan katmandır. İstemci katmanının erişimi için ASP.NET Web Servislerini sunar. 
         Team Foundation Data Services
        Team Foundation Integration Services 

  • Veri katmanı:    
         Veri katmanı istemcilerin direk erişime sahip olmadıkları katmandır bu katmana erişim için web servisler kullanılır. Veri katmanı SQL Server üzerine inşa edilmiştir.
          Work Item Tracikng,Version Conrol,Team Foundation Build,Reporting Warehouse ile ilgili tüm özellikler bu katmanda tutulmaktadır .
                                                                                              Şahin Yaral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder